A nők lumbális görbülete ( gerinced a derekadnál) genetikailag hangsúlyosabb, mint a férfiaké. A derekunk görbülete létfontosságú ahhoz, hogy a szerveink elöl maradjanak, közelebb a szeméremcsonthoz, távolabb a gátizomtól, megtartva görbületüket előre ( ami egy anatómiai mechanikai “zárás” is. Ennek a görbületnek a megtartását segíti a mezítlábazás is, így járás közben a térd ki tud teljesen nyúlni.

Minden belégzésnél ahogy a rekeszizom lefelé mozdul, ez a nyomásnövekedés nyomja a hugyhólyagot, méhet is, lefelé és előre. A szeméremcsont természetes támasz funkciót lát el számukra.

A Mai életvitelünk ( ahogy,amennyit ülünk, ahogy ,amiben járunk, amit sokszor tanulunk a testtartásról..) pont rásegít arra, hogy a medencénk hátrabillenjen, így belsőszerveink is követik a mozgás irányát, gátizmunk 2 vége közelebb kerül egymáshoz, , igy a kismedencei szervek mozdulása lefelé könnyebb. Ha ilyenkor a tüneteink miatt erősítjük a gáttájékot, fokozódhatnak a tünetek.

Mozgásfejlődés során a mászás utáni felegyenesedésnél jön létre az ágyéki görbület, a medence csak kis mértékben követi a függőleges helyzetet a négykézláb helyzet után.

Magyarul: a gátizom optimális helyzetben nem teljesen alul van, hanem inkább hátrafelé néz. Nem teljesen lapos a hasunk, hanem van hasunk. ( nézzétek meg a gyerekek testtartását: a kicsikét, aki még nem ül a suliban fél napot, se otthon… aki sokat mozog,mászik, gyalogol…)

A testsúlyunk nagyobb része a sarkunk fölött van. Ha az előlábunkra terhelünk, az azt jelentheti, hogy a medencénket előretoltuk , – nem billentettük!  Emiatt sem csinálunk klasszikus értelemben vett gátizom gyakorlatokat. Hisszük, hogy a gátizom megéreztetése után komplexen, több síkban funkcionálisan van szükség mozgásra, ahogy az életben is tesszük.

érdekesség: oldalról nézve a női testtartásra ráhúzható a Fibonacci spirál. de ez már lehet, hogy túl lila 🙂

ui: a rajzért bocsánat, ez telik tőlem 🙂

irodalom: Gokhale-method

wholewomen

nutritiousmovement

hraf.yale.edu/a-cross-cultural-look-at-posture-in-ehraf/