A lábam

Miért is foglalkozunk külön a lábbal? Mert mindent befolyásol, a testtartásodat, járásodat, a medencefenék állapotát..

Mai világunkban elképzelhetetlen a városokban cipő nélkül létezni. Persze, tudom, hogy mi minden van a járdán… A társadalmi nyomás már egész pici korban elkezdődik, gondolj csak az épp csak megszületett babák lábára való kis édes puhacipőkre. Hidegben még van is rá magyarázat, de csak úgy, a cukiság kedvéért… Ez folytatódik tovább a házicipők sokaságával, és minden alkalomra más cipővel…

Igazából a cipőnek a láb védelme a funkciója. Védelem a sérülések és a hideg ellen.

Ezt érdemes szem előtt tartani. Nem funkciója a láb tartása, korrigálása valami elképzelt idealizált fix helyzetbe. Nyilván most egy átlag helyzetről beszélünk, mert elképzelhető, amikor szükség lehet korrekcióra, de ez nem mindig mindenkinek, mert úgy szoktuk.

A lábcsontok 33 ízületet alkotnak, sok izommal, szalaggal van tele a lábunk.

Amit érdemes átgondolni:

Az ujjaink külön mozognak a lábunktól. Fogd meg őket, mozgasd meg úgy, hogy a lábfejed többi része , a bokád nem mozduljon bele.

Az ujjak egymástól is külön tudnak mozogni. Tudod emelni csak a nagyujjadat? Terpeszteni az ujjaidat?

A lábad első fele tud külön mozogni a hátsó felétől. Fogd meg két kézzel a lábad, próbáld ki!

Testünk okos, ahhoz alkalmazkodik, amit csinálunk. Ha kevésbé használjuk a lábunkat,  mert állandóan cipőben van, az idegek működése is ellustul. Az izmok -idegek közti kapcsolatot úgy tudod újraéleszteni, ha használjuk a lábunkat,így javul a motoros működés, a keringés.

Lábunkban vannak egész rövid izmok, amik lábfejen belül erednek, tapadnak, és vannak hosszú, a lábszárra is feljövő izmok.

Minden mindennel összefügg. Az Anatomy Trains myofasciális rendszere szerint a lábboltozat a medencefenékkel, a rekeszizommal ( így a légzéssel), és a szájfenékkel is.

Próbáld ki: támadóállásban hátsó sarkad talajon, és kidomborítod előre a mellkasod, aztán még jó mély levegőt is veszel. Érzed, hogy emelkedik a boltozatod?

 

A lábadon a bőrkeményedés jele lehet az extra terhelésnek, irritációnak. A szervezet túltermeléssel védi a túlterhelt részt. Ezt okozhatja a talaj, vagy a cipő.

Testtartás!

Hol terheljük jobban a lábunkat állásnál hová esik a testsúlyod, előre, vagy a sarkadra?

Optimálisan állás közben nagyobb részt a sarkunkon van a testsúlyunk. Mezítláb. Ha emelt sarkú cipőben vagy, ez már megváltozik.

A járást utánzással tanuljuk, fontos a szülői minta, úgyhogy figyelj, mert tőled tanulnak a gyerekeid!

Először a sarok ér le, aztán a gördülési szakaszban az előláb is, utána sarok elemelkedik, és az ujjak is a végén. Van egy olyan fázis, a gördülésnél,amikor a sarokcsont befelé billen, és a boltozat lelapul. Hűha! Bizonyám. Mindennek megvan a helye. A lapos boltozatnak is. Nem tudjuk még, hogy ha ezt cipővel megakadályozzuk, befolyásoljuk, hosszú ideig, milyen hatása lesz az egész testre.

Állásnál, járásnál elvileg a külső talpéleknek kéne párhuzamosaknak lenniük, de legalábbis az ujjak előrefelé nézzenek. Itt megint bejön a képbe a társadalom, hogy mi a minta, a médiából mi jön felénk, a különböző közösségekben mi az átlagos. Táncos, tornás, katonás állást már annyit látunk, hogy lassan elhisszük, hogy kifelé kell fordulnia  a lábfejnek, az a normális.

Az is előfordul, hogy a boka teljes mozgástartományából hiányzik, és így kompenzál a szervezetünk, hogy járás, guggolás közben kifelé fordul a lábfejünk. A magas sarok ( igen,  az átlagosan vett sportcipőknek, túracipőknek is magasabb a sarok része, mint az előláb alatti talp.), a bakancsok, a merev talpak miatt elvész a boka teljes mozgástartományából jó nagy rész.

Próbáld ki, megint erre bíztatlak: ha letérdelsz a fallal szemben, féltérdre, a talpon lévő lábad térdét előre nyomod a fal felé, úgy, hogy a sarok még a talajon maradjon. Milyen messze van a lábujjad a faltól, mikor még lent van a sarkad? Ideális esetben ez 10-15 cm. Ha nincs ennyi, érdemes rajta dolgoznod, hogy változzon.

Medencetartásunk fontos a lábunk szempontjából is. Ez a testközéppontunk.

Oldalról nézve, optimális esetben a boka-térd-csípő-váll-fül mögötti rész  egy vonalban van.

De.

Ez egy statikus helyzet. Minket mozgásra terveztek, így ezt lehet kicsit máshogy is értelmezni:  nincs is ideális tartás, hanem inkább úgy szól az ajánlás, hogy mozogj  sokat, ne legyél sokáig egy helyzetben.

Forrás: nutritiousmovement.com/category/feet-n-footwear/

www.petrafischermovement.com

Lakatos Péter: Paleolit edzés

Sáfrán Mihály: Paleón túl

forrás:

www.nutritiousmovement.com/category/feet-n-footwear/

www.petrafischermovement.com

Lakatos Péter- Paleolit edzés

Sáfrán Mihály-Paleón túl