Alvás

 

Biztos hallottál már a cirkadián ritmusról. A fény-sötétség váltakozása befolyásolja az élőlények biológiai folyamatait, köztük a hormontermelést. Nappal a D-vitamin, éjjel a melatonin szintje magasabb. Ez utóbbi csak sötétben termelődik.

A leptin viszonylag új felfedezésű hormon. Az anyatejjel kapjuk az első adagokat. Ezután a fehér zsír termeli éjjel. Feladata, hogy információt vigyen az agyba, hogy is áll a szervezet az energiatartalékokkal. Ha nem jól működik a vivőanyag érzékelése az agyban, borulhat az anyagcsere. Szénhidrátéhség, állandó evési inger lehet a tünet. Egyes nézetek szerint a többi hormontermelést is a  leptin irányítja. ( Jack Kruse dr.) Pajzsmirigyproblémáknál, inzulinrezisztenciánál is érdemes ilyen irányban is gondolkodni. ( a jódon kívül )

A zavart a rendszerben befolyásolhatja többek közt az alváshiány. Ide szerettem volna kilyukadni, mert az általam ismert szülés utáni tornaprogramok közül egy  sem tesz erről említést ebből a szempontból, amiről most írok. Mindenki azt mondja, alvás, sok alvás szükséges a szervezetünknek.

A felnőtteknek zavartalan alvásra van szükség a testük optimális működéséhez. Ismerjük a babás életet. Ha közel alszotok egymáshoz, sokkal kevésbé fárasztó az éjszakai gondoskodás, nincs szükség teljes ébredésre a szoptatáshoz, az így működő családok arról számolnak be, hogy nem is emlékeznek hányszor keltek éjjel. Akár a mama, vagy a baba. Ezt úgy érzékeli a test, mintha folyamatos alvás lenne.

A leptin anyagcserét több minden is befolyásolja.  De az együtt-alvás egy tényező a sokból, amivel könnyíthetsz saját közös életeteken, és a szervezetednek is jót tesz. ( itt olvashatsz többet az együtt-alvásról: www.hordozo.hu )

Vannak kutatások, melyek szerint a nonstop 8 órás alvás a modern kor találmánya, a villanyosodás előtt éjjel is felkeltek az emberek

 

Ami még befolyásolja a cirkadián ritmust:

  • Kék fény ( monitor, lámpa, sötétedés után)
  • Nassolás kerülése, főleg este
  • Minél több idő a szabadban, természetes fényviszonyok közt ( reggel ébredés után kint tölteni fél órát már sokat segít, még felhős időben is)
  • Szénhidrátbevitel csökkentése
  • Stressz