Anatómia

Mit miért csinálunk

Szeretnénk, ha tudnád, mit miért csinálunk. Ezért azt gondoljuk, hogy szükség van egy kis anatómiai-élettani ismeretre ahhoz, hogy motiváltabb legyél a gyakorlás során és utána, a hétköznapi életben is.

Azt gondoljuk, hogy minden mindennel összefügg a testünkben is, mozgás során is. Mégis ha szűkíteni szeretnénk, mivel foglalkozunk, ezt a részt,  a ma legelterjedtebb nevén Core-nak nevezzük. Néha almacsutka néven is fut.

Ide tartozik a medencefenék, a mély hátizmok, a rekeszizom,és a mély hasizmok. Bár még ebben nincs teljes  egyetértés, van aki a farizmokat is ide sorolja.. Feladatuk a belső szervek tartása és a stabilitás biztosítása. 

Az összefüggésekben gondolkodó fasciális szemlélet szerint a mag egy összefüggő myofasciális rendszer, Myers (Anatomy Trains)  szerint az elülső mély vonal része.

 

Szerkezet és működés

A hasfalon legfelül az egyenes hasizom fekszik, a rekeszeivel, alatta a ferde hasizmok, keresztben a bordáktól a linea alba felé, és másik irányban is.Legmélyebben pedig a haránt  hasizom.

Az egyenes hasizom feladata a törzs hajlítása. Fontos funkció. Bár szétnyílt hasizom esetén, és nagyrészt máskor, senkinek sem ajánljuk a teljes felülést, sorozatszerűen, de mégis badarság lenne eltiltani az embereket egy fontos mozgástól. A törzset legkímélőbben négykézláb tudod hajlítani, macskapózban.  Vagy felülésnél, ha aktiválod a haránt hasizmot,( légzés!) segít feszesíteni a linea albát.. ( Diane Lee 2016.) Szóval oké, ne csinálj felülés-kihívásokat, de néha belefér a napodba egy-egy ilyen irányú mozgás.

Az egyenes hasizom alatt a ferde, ( külső, belső) alatta pedig a haránt hasizom belekapcsolódik a linea albába. Az összes hasizmot összeköti a linea alba. Sőt, ez a kötőszövet más távoli testrészekkel is kapcsolatban van. Feladata, hogy stabilitást adjon a mozgásokhoz és az erőhatásokat továbbvigye a test egyik részéről a másikra. Ez fontos. Csak így tudnak normálisan működni a végtagok. Rectus Diastasis-nál tulajdonképpen ez az átvivő funkció sérül. A linea alba elől középen összeköti a mellkast a medencével. Tehát az egymáshoz való mozgást is biztosítja. És visszafelé is, a mellkas-medence viszonya meghatározza a linea alba állapotát.

A hasfalnak, a kötőszövetnek és az izmoknak is rugalmasnak kell lenniük. Az izmok kóros feszülése is befolyásolja a linea alba állapotát. Nyúlékonynak,elasztikusnak kell lennie, ahogy a mozgás során folyamatosan feszül-lazul. Aztán jön egy pont, amikor a feszülés túl gyakran, vagy hosszú ideig vagy rossz irányból hat. Megint az erőviszonyoknál tartunk. Ilyenkor a rugalmasság,elaszticitás megromlik. A core izmok kapcsolatban vannak a linea albával, ahogy azt már említettük, így feszülésük lassan deformálhatják azt.

 

A fascia, avagy a kötőszövet

Testünkben az izmok együtt dolgoznak mindennapi mozgásaink során. Minden kapcsolatban van egymással. Fizikálisan is. Hogy mi ez a titokzatos szövet, ami összeköt mindent mindennel? A fascia. Ez a kötőszöveti háló beborít minden izmot, zsigeri szervet,és a bőr alatt is, mint egy búvárruha körülvesz minket.

Elképzelhető, hogy beütöd a kislábujjad és elkezd fájni az ellenoldali vállad? Igen.

Ahogy az is, hogy ha ez a kötőszövet feszes az izom körül, nem tud úgy dolgozni az izmunk.

A kötőszövet nagyrészt vízből áll , ezért is javasoljuk a bő folyadékfogyasztást. Azonban ez nem elég. A fasciának olyan állapotban kell lennie szerkezetileg, hogy hasznosítani tudja a felvett folyadékot. El kell tudnia csúsznia egymáson, mint a tiramisu rétegei.

A medence

A kapcsolatok , izomegyensúly miatt is nem csak a gátizmokkal foglalkozunk, hanem a medencét stabilizáló farizmokkal, combközelítő-és távolítókkal is. Sőt, a lábbal is.

Ha csak az egyik résszel foglalkozunk, felborulhat az egyensúly. Az egész tested, az összes izom és kötőszövet összehangolt működésére van szükség ahhoz, hogy újra jól funkcionáljon a tested a mindennapok során. Mikor emeled a babádat, vagy hordozod, vagy futsz a busz után, vagy pakolsz az autóba nagybevásárláskor. Vagy épp kötöd be a nagyobbacska gyerkőcöd cipőjét.Vagy a sajátodat. Tényleg, hogy kötöd? Lehajolsz vagy leguggolsz ?

A megnyúlt izmok kevésbé működnek. Gyengébbek, ami igaz lehet akkor is, ha feszes az izom. Ahhoz, hogy jól működjön, kellően rugalmasnak és erősnek kell lennie az izomzatnak. A feszes izom nem erős.

 

A gyengébb izmok miatt nagyobb terhelés esik az ízületekre.

 

Milyen tünetei lehetnek annak, ha nem klappol minden ezen a területen?

  • derékfájdalom
  • vizeletcsepegés
  • sérvek
  • kiboltosulások itt ott
  • fájdalom a testedben máshol: térd, csípő…

Ahogy említettem már, ezek tünetek. Ha úgy gondolsz rájuk, hogy jelzés a tested részéről, hogy változtatni kéne a nyomás- és erőviszonyokon, rögtön tudnád, mit kell tenned, igaz?

Az erőviszonyok alakulása a testedben együtt jár a mozgással, illetve a nem- mozgással. Ez statikus erőket generál egész nap. És máris a tüneteknél tartunk.

 

“ Az ott lent “

A medencefenék sokszor elhanyagolt része testünknek. Hogy beszélünk róla, ha szóba kerül? “ Az ott lent “. Tudtad, hogy a legújabb kutatások szerint a medencefenék kupola alakú, és nem függőágyra hasonlít, mint eddig hittük? Ez fontos a vizualizációban szerintem.

A nők szélesebb medencéje miatt a gátizom is szélesebben terül el, ezért is gyengülésre hajlamosabb. A genetikailag öröklődő kötőszöveti gyengeség itt is megmutatkozhat.

A plusz súly és a székrekedés mind-mind terhelik a gátizomzatot. A szülés milyensége hosszú távon nem befolyásolja a medencefenék állapotát. A szülés körüli beavatkozások azonban igen.

A gátizom is harántcsíkolt izom, mint a többi izom a végtagjaidon. Ahhoz, hogy jól működjön, kellően rugalmasnak és erősnek is kell lennie.

core, anatómia, izmok, photo is taken from http://www.ftcollinspersonaltrainer.com/2015/12/the-benefits-of-strong-core-muscles/

AZ ÁLLANDÓAN CSAK ÖSSZEHÚZOTT GÁTIZOM CSAK FESZES LESZ,

DE NEM ERŐS.

Szeretnéd erősnek és rugalmasnak tudni a medencefenék izmaidat? Mit tehetsz a Kegel-gyakorlatokon kívül?

Forrás:

www.pelvicguru.com

www.nutritiousmovement.com

www.burrelleducation.com

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9246965

www.dianelee.ca