Cipő-kérdés

 

Ideális esetben a testtartáson nem változtat a cipő. Gondold végig, melyik cipő az ami ilyen. A lapos talpú. Igen,  sportcipőben is lapos talpú. Magasabb sarokkal a test elkezd kompenzálni, hogy középen  maradjon a súlypont. Térdhajlítás, medencebillentés, háti görbület változása…ezek a változások rögtön látszanak a testtartáson.Vagy előbb-utóbb.

A tudósok véleménye megoszlik a témában, hogy minimál cipő vagy a rugalmas, vastagabb talpú az optimális, például futáshoz. Az biztos, hogy teljesen más technikát igényel mindkettő.  Erről bővebben a Futni születtünk című könyvben olvashatsz.

Az hogy mennyire csapod oda a sarkad, attól függ, milyen cipő van rajtad. Kísérlettel igazolták, hogy ez nem a talaj milyenségétől függ, hanem a cipőtalp puhaságától. Mert a talp ( az idegrendszerünk )  fix pontot keres járásnál, annál jobban belenyomja magát, minél puhább maga alatt a talp. 

Persze ez nem megy egyik pillanatról a másikra, járni is meg kell tanulni minimál cipőben. Előfordulhat, hogy eleinte ugyanúgy belecsapod a sarkad, előredőlsz, ahogy régebben… az idegrendszerednek lehet, hogy több idő kell, hogy hozzászokjon az új helyzethez.  Ebben is sokat segít, ha  otthon is, vagy szabadidős helyzetben-amikor nem sietsz – minél többet vagy mezítláb.

Milyen a jó cipő a lábadnak?

  • hajlékony talp
  • sarok- előláb rész egy magasságban
  • széles orr-rész 
  • mindenhol , körben rögzül a lábhoz

Az ideális cipő lapos talpú, hajlékony, széles orral, hogy legyen helye a  lábujjaknak szétterülni a gördülésnél. Érdemes megnézni a cipődet. Ha kiveszed a talpbetétet, ráteszed a lábad, és elemeled a sarkad, látod, mennyire ad teret a lábujjaknak.

Szabad mozgást biztosít a bokának. Annál jobban működik a test, minél szabadabb a bokamozgás ( gondolj a kosarasok bokaragasztásaira, vagy a katonák bakancsára). Ha nem mozog a boka, elindul egy kompenzálás fölfelé, és olyan testrészek fognak jobban mozogni, aminek inkább stabilnak kéne lennie.

Mindenhol kapcsolódik a talphoz, szóval a papucsok, flipflopok nem igazán ideálisak hosszú távon. Házilag ha hozzáraksz egy pántot a sarokhoz, máris jó lesz.

Gyalogolj minden nap minimum 20 percet !

Jobban szeretjük a természetes mozgásmintákat, ezért az álló gyakorlatokat mezítláb vagy zokniban végezzük. Ha szabadabban mozoghat a boka, lábfej, akkor nagyobb stabilitást ad a test saját erőből. A mezítlábas járásnál javul a talp érzékelése, ( nagyon sok idegvégződés található a talpon, amik cipőben kevésbé kapnak ingert)

Ha csak teheted, járj mezítláb, akár otthon, akár a szabadban. Egy kis séta a babáddal a fűben, a Ligetben, mezítláb fantasztikusan feltölt. Próbáld ki! ( a földelésről bővebben később olvashatsz …)

Tudom, ilyenkor felmerül a sima talaj kérdése. Valóban az lenne az optimális, ha változékony terepen tudnánk gyalogolni. Érdemes nyitott szemmel járni, városban is, hol találsz egy emelkedőt, hol lehet egyensúlyozni egy kis peremen….próbálj ki új útvonalakat a munkába! Mindig lehet változtatni. Az adott helyzetből hozzuk ki a legjobbat, nem érdemes keseregni azon, hogy miért nem mezítláb járunk iskolába keresztül a mezőn a  szomszéd faluba.

Minimálcipőket borsos áron lehet kapni már itthon is. Pénztárcabarát lehetőségek is léteznek: egy vizicipő nem drága, és átmeneti cipőnek jó lehet. Vagy a sima vászon tornacipők is használhatók.

Hirtelen nyilván nem ajánlott váltani, ha sokáig magasabb sarkú cipőt viseltél, fokozatosan tudsz cipőt cserélni: először vastagabb talpú , de egymagasságú tornacipő, és utána laposabb talpú. Ugyanez érvényes a futóviseletre is: más izomműködés, más technika a minimálcipő igénye, erre fel kell készíteni a testet.Sokat segít kezdetben, ha otthon mezítláb vagy.

Egy vizicipő takarékos megoldás lehet átmeneti évszakban.
A napi ajánlott mennyiséget úgy tudod becélozni, ha beépíted a mindennapjaidba a rendszeres gyaloglást. Előbb rakod le az autót, messzebb parkolsz, az irodában két emelettel feljebb használod a WC-t. Gyalogoltok a közértig.

 Ajánlott mennyiség: 10-15 000 lépés / nap