Feszes gátizom?

 

Egyre többet találkozhatunk vele, egyre fiatalabb korosztálynál.

A gátizmunk ugyanolyan harántcsíkolt izom, mint bármelyik más vázizmunk. A keresztcsont és a szeméremcsont között helyezkedik el, több rétegben.

Feladata,hogy tartsa a belső szerveinket függőleges helyzetünkben, biztosítja az alsó végtagi keringést, ahogy összedolgozik a rekeszizommal, részt vesz a mozgásban  myofasciális lánc részeként, szexuális funkciója van, és a kontinenciában is részt vesz…

Egy izom akkor tudja jól ellátni a feladatát, ha rugalmas. Optimális működéséhez szüksége van a megnyúlásra és az összehúzódásra is. A sok ülés, autóban, munkahelyen, otthon kanapén… hatrabillent medencével, röviditheti a gátizmot. A mai társadalomra, életmódra jellemző, hogy nagyon sokat ülünk, keveset mozgunk. Sokszor a gátizom problémák is az ismétlődő, mindennapi mozgásaink során alakulnak ki, nem egy hirtelen történésre. 

 A gátizom rövidült helyzetében jelentkező tünetek kezdetben megegyezhetnek a megnyúlt helyzetben gyengült tünetekkel,  izomerő gyengüléssel, vizelettartási nehézséggel…

Ha csak a panaszok szerint ajánlunk terápiát, gátizomgyakorlatokat, törzsizomerősítést, egyre feszesebb lesz az izom .  Ez nem csak nőknél jelentkezhet, egyre gyakoribb férfiaknál is. 

A tünetek rosszabbodhatnak, vagy újak is megjelenhetnek:

 • nehezen induló vizelet
 • farokcsont-fájdalom
 • fájdalom, akár távolabbi területeken: csípő, comb, térd….
 • székrekedés
 • fájdalom szex közben

 

Egy feszes izom nem erősebb, csak feszesebb.

 

A rehabilitáció elején  az izolált gyakorlatokkal kezdünk, jó megtalálnunk, újraépítenünk a kapcsolatot a gátizmunkkal, megtanulni megfesziteni-ellazitani(!) a különböző testhelyzetekben.

A medencefenék a rendszer része, a mindennapokban mozgásaink során nem izoláltan működik, hanem arra van szükség, hogy összehangolódjon a többi izommal, és függőleges helyzetben is jól ellássa funkcióját. Ezért munkáját hosszútávon érdemes beépíteni a gyakorlatokba. 

Emelt sarkú cipő viselése hosszú távon befolyásolja a medencefenék állapotát, a medence állását. Érdemes átgondolni a cipőviselési szokásainkat.

 Az emésztést, székrekedési problémákat is jó újragondolni,  megfigyelve, hogy mi okoz székrekedést az ételek közül, akkor is, ha elegendő folyadékot fogyasztasz.

 Minden mindennel összefügg! A testtartás befolyásolja belső szerveink helyzetét is. Tudtad, hogy a combcsont optimális neutrális helyzete támogatja a méh jó helyzetét?  A méh tartószalagjai kapcsolatban vannak izmokkal, csontokkal. Bármilyen szervsüllyedésnél a tartó szalagok megnyúlnak, ilyenkor főleg nagy szerepe van a medencefenék tartó szerepének. Ilyenkor a nagy zökkenéssel járó mozgások nem ajánlottak, míg meg nem erősödik az izomzat.

Mit tehetsz?

 • Gyalogolj sokat!
 • Ülj kevesebbet, ha mégis muszáj, ne hátrabillent medencével ülj, hanem egyenes háttal, használd az ülőgumódat.
 • Gondold át cipőviselési szokásaidat!
 • Lazíts! ( relaxáció, mindfullness, meditáció, jóga,…ami Téged ellazít, kikapcsol)
 • Figyelj a légzésedre!
 • Guggolj sokat a hétköznapokban!
 • Rendezd a bélműködésedet, figyelj a folyadékbevitelre.
 • Keress gyógytornászt, akitől személyreszabott gyakorlatokat kapsz mobilitásra és stabilitásra, és kötőszöveti lágyrészterápiában is jártas.

irodalom: 

http://alignmentmonkey.nurturance.net/2016/uterine-ligaments-2/

https://nutritiousmovement.com/atootightpelvicfloor/