SMR

Kötőszövet és SMR

(self myofascial release)

 

Magyarul az izompólya fellazítása magadnak. Az egyik legjobb befektetés szerintem, ha beruházol egy hengerre. Aztán egy két labdára. Mintha egy masszőröd lenne otthon. Jól hangzik, igaz? Mit is csinál ez a henger, nézzük meg részletesebben.

Elsőre mindenképp azt ajánljuk, hogy szakember segítségével tanuld meg  az alap gyakorlatokat a hengerrel, és a helyes használatot. Akkor fogod hosszan és szívesen használni az smr eszközöket, ha nincs a használatával problémád, és látod/ érzed az eredményét a munkádnak.

 

A kötőszövet körbeveszi testünket, mint egy búvárruha. Belül pedig minden szervünket, izmunkat külön-külön is beburkolja. Ezt a hártyát fasciának nevezzük. Ha ez a pólya feszes, ( akár rövidebb, akár hosszabb az izom )  nem tud az izom úgy dolgozni, ahogy szeretne. Akár fájdalmas is lehet. Nagyon sok érzékelő idegvégződés van a szövetben azért, hogy a testünk gyorsan tudjon reagálni a változásokra, külső ingerekre.

A kemény szivacshengerrel a test súlyának segítségével tudod ellazítani a fasciát. A henger a talaj és a test  közt van. Használat közben meghatározott irányban végiggörögsz rajta. Szép lassan.

Először fájdalmas is lehet. Legalábbis nekem az volt. De utána hihetetlen jó érzés volt az izmaimban. A terhelést tudod változtatni a testhelyzetekkel, amiket könnyen elsajátíthatsz. Nem kell fogat csikorgatva hengerezni. Nem hatékonyabb ha szenvedsz közben, sőt.

A fellazított izmok könnyebben erősödnek, regenerálódnak terhelés után. Tehát mozgás előtt és utána is jó hengerezni. Amikor csak van időd és eszedbe jut! 🙂

A kötőszövetre gyakorolt hatása miatt salaktalanító is a hengerezés, úgyhogy érdemes a folyadékbevitelre figyelni, ha használod.

Szóval feküdj rá a hengerre, amelyik testrészeddel épp szeretnél ,és nagyon lassan görögj végig rajta, néha  kicsit állj meg, hogy lazuljon a helyi feszültség, aztán lassan haladj tovább. A csontos kidudorodásokat kerüld el.

A henger segít az izomzat tónusának beállításában a kötőszöveti hatáson keresztül.

Az erősítésen  és nyújtáson kívül  erre is  szükség van ahhoz, hogy jól tudjon dolgozni az izom.

A feszültségoldás az idegrendszerre is hat, szóval ilyen céllal is használhatod. 

smr henger használata

Jobb lesz a testtartásod, javítja a testtudatot.

Mióta rendszeresen hengerezem , mintha kicserélték volna a hátam. Könyebb az optimális testtartást megtartanom, munka közben is. Nem fáj a derekam, nem akar beszakadni a hátam…

Ha elkezd fájni a fejem, veszem a kislabdát, hengert, és már gyógyszer nélkül elmúlik a fejfájásom…

( Feri) 

Azt javasoljuk, elsőre keress szakembert, aki megtanít az smr eszközök helyes használatára.Ha jól használod az eszközöket, hatékony lesz a munkád, látod az eredményt, így szívesebben fogod hosszútávon is használni.