A helyes ülés

Beszélhetünk a helyes ülésről is.  Az a jó, ha minél kevesebbet ülsz.( persze, nem kell állva szoptatni:) Ha mégis, tedd ezt az ülőgumódon, ahhoz már alakul a derekad-hátad, vállad. Dinamikus ülésnek hívják ezt , amit szerintem mi, anyák is csinálunk. A lényeg, hogy ne ülj sokáig, ficeregj sokat, állj föl, menj arrébb, változtass testtartást. A széken ülés különösen nehéz a keringési rendszernek, deréknak, vállaknak.Ha meg tudod oldani, ülj a földön egy párnán, és egy alacsony asztalon dolgozz. Igy sokszor fogsz helyzetet változtatni, felállni, jönni-menni közben. Ez a fontos: folyamatosan változtass a helyzeteden. Ha mégis székre kényszerülsz, egész az elején ülj, csak épp hogy, háttámasz nélkül. Eleinte nehéznek tűnhet, aztán ahogy hozzáerősödsz, egyre könnyebb lesz.

 

                                                                                                       

                                                                     Guggolás

A guggolás egy nagyszerű lehetőség az egész tested megmozgatására. A teljes guggolás  közben figyelj arra, hogy a hátad egyenes maradjon, akkor optimális a medence állása. Megnyúlik közben a gátizom, ami épp elég arra, hogy rugalmas is legyen.

A telitalpas guggolás alapvető emberi mozgás. Nézd meg a gyerekeket játék közben.

Guggolj sokat!

Ne mint gyakorlatra gondolj, hanem építsd be a mindennapjaidba. Fát kell rakni a kályhába? Guggolj! Bekötni a cipőt? Guggolj! Fel kell törölni a padlót? Guggolj!

Székre leülésnél, felállással is tudod gyakorolni ezt a mozdulatot, félútig, derékszögben térd, hátul fenék, egyenes hát, ….

Ha nem tudsz leguggolni így egyből, ne keseredj el, a legtöbbünknek nem megy elsőre!

Fokozatosan tudod gyakorolni ezt a helyzetet, egyre jobban rávezetni a testedet. Leginkább a boka, csípő mozgástartományából hiányzik, ami miatt nem tudunk leguggolni telitalppal.

A gyakorlatok közt remek rávezetéseket találhatsz!

Wc-helyzet

És igen, a WC-n is ez az optimális helyzet. Az angol wc nem régi találmány. Guggolás közben egyenesebb helyzetbe kerül a végbél, ellazul az egyik izom, ami elhúzza derékszögű ülésben. Így hegyesszögben csípőízülettel sokkal spontánabb az ürítés, nem ellenállással szemben kell nyomni. Persze nem kell egyből szétbontani a mellékhelyiséget. Szerezz be egy fellépőt, tedd fel a lábad. Rá fogsz érezni.

Egy külföldi fellépő :  https://www.youtube.com/watch?v=YbYWhdLO43Q

Légzés

 

A légzésről röviden:

Mindennapjaink során ritkán használjuk ki az egész légzőfelületünket, inkább piciket lélegzünk, a mellkas fölső felébe. Ha a rekeszizmot is tudatosan bekapcsoljuk,  ez támogatja a  törzsünk stabilizálását, és együtt dolgozik a hasizommal, gátizommal. Sőt, bizonyos helyzetben még a lábboltozatot is megemeli. A rekeszizomnak a bordakosár alsó részét is meg kell emelnie oldalra-kifelé belégzés közben, sőt hátra is, így a mellkasunk igazán 3D-ben tágul belégzésnél.

Ha a mellkasod alsó-oldalsó részére teszed a tenyered, kis ellenállást adsz a mozgásnak, a tested ráérez, mit is kell csinálni.

A növekvő hasűri nyomást a kilégzéssel tudod csökkenteni. Ekkor felfelé emelkedik a rekeszizom. Erre kell figyelni emeléseknél, cipeléskor, bármilyen erőkifejtés közben. A rekeszizomnak nagyon nagy szerepe van a törzs stabilitásában.

Próbáld ki: ha mely levegőt veszel, megnő a derekad körfogata.Tartsd tovább ezt a körfogatot, és lélegezz folyamatosan. Tudod, ez a hosszú élet titka, a folyamatos légzés.  Nem lesz mély a légvételed, de kapsz levegőt.

Aztán húzd be a hasad, fölül, a köldököd fölött, és próbálj így levegőt venni. Így picit nehezebbnek tűnik? Ilyenkor a hasűri szervek fölfelé mozdulnak, és a rekeszmozgást lecsökkentik a hasüreg felé.  Ilyenkor a mellkas inkább oldal irányba tud tágulni.

A lassú, nyugodt légzés ráadásul az idegrendszerre is hat, ami segíti a kötőszövet regenerálódását. Napközbeni pár perces meditáció is sokat segíthet.

Figyeld magad, hogy veszed a levegőt, szájon, orron?  Szoktál ásitozni napközben? Nagyokat sóhajtozni? Sokat beszélsz? ( ez nehezen megy, de igyekszem) Mi köze ennek a túllégzéshez? Vagy mi köze lehet a sebgyógyuláshoz?

Melltartó! A kényelmes melltartó nem szorít. Sehol. Pont abban a magasságban fut körbe a mellkason, ahol kb. a rekeszizom mozog. Nagyon le tudja fogni a mellkasmozgást. A másik hely a váll, ahol jól benyomódhat a pánt hosszú évek alatt. A fémek, vastag szivacsok sem mellbarát kiegészítők. H amegteheted, érdemes melltartó nélkül lenni, persze úgyis érzed, mi a kényelmes.

A program gyakorlatai közt elérhető lesz egy légzéstréning összeállítás.

testtartás, hasűri nyomás, directifit rendszer

Hétköznapi dolgok

A testtartás

A testtartás a legfontosabb, amit látványosan tudsz változtatni erősödő izmaiddal és változó testtudatoddal. Mindennapjaink sajnos messze vannak az ideális mozgásos tevékenységektől. Sokat ülünk. Szinte mindenhol. Gondold végig egy napodat. Keveset gyalogolunk, vagy ha mégis, sietünk, odacsapjuk a sarkunkat, ami túlterheli az ízületeinket. Igen, sajnos hiperszuper cipőben is. Tényleg, milyen cipőt viselsz a leggyakrabban? Miben jársz szívesen? Szoktál mezítláb lenni? Otthon?

Testünk okos, ahhoz alkalmazkodik, amit sokat csinálunk.Ha sokat ülünk, ahhoz. Ha sokat vagyunk emelt sarkú cipőben,ahhoz. Így testtartásunk megváltozik, nő a hasűri nyomás, nagyobb terhet ró a gáttájékra. Is.

Hasűri nyomás

A hasűri nyomás is összefügg a linea alba működésével. Belülről  viscerális zsír, ami növelheti még a nyomást.A célunk a hasűri nyomás csökkentése, hogy ne nyomják a szervek kifelé a lágyrészeket.

Szóval, bár nehezen hozom szóba, mert ez érzékeny terület mindenkinek, a testzsír csökkentése segíthet a nyomásviszonyok helyreállításában. Azt gondolom, hogy első lépésként kezdj el mozogni, és ha jobban érzed magad, a tested, ez lendületet adhat. Mindent egyszerre változtatni elég drasztikus lépésnek tűnik: mozgás, táplálkozás, cipőviselés, testtartás…Kezdd egyenként, és ha látod a változást, ez segíthet a következő lépésben.

Lapos hassal is előfordulhat….

Egyáltalán nem biztos, hogy csak plusz súlynál alakulhat ki a hasizom eltávolodása. Lapos hassal is előfordulhat. Nyilván a meggyengült részek engednek kifelé a nyomásnak. Megnyúlt medencefenék? Vagy a szétvált hasizom? Logikusan végiggondolva ha megerősítjük ezeket a részeket, újra összehangoljuk a működésüket, és megtanuljuk csökkenteni a hasűri nyomást a  testtartással, jók leszünk. És persze kényelmes ruházattal. Felejtsük el a szűk farmereket, amiben nem tudunk kényelmesen leguggolni, mert szorítja a derekunkat. Csak képzelj el egy felfújt lufit, amit közepén egy szalaggal körbeszorítasz. Keményebb lett az öv alatt, fölött. Igaz? A megnőtt nyomás hat előre, fölfele, lefele, hátra.

Beszélhetünk a  testtartásról, hogy tartsd magad állás közben, a szakirodalom szerint a külboka, csípő, vállcsúcs legyen egyvonalban. A testsúlyod statikus helyzetben inkább a sarokcsonton van, fejtetővel nyújtózz finoman felfelé. Ne szívd be a hasad, ne tartsd egyfolytában feszesen! A comb is laza, a térdkalács is ( ha állandóan feszesen tartjuk a combunkat a térdkalács folyamatosan ráfeszül a combcsontra, nem tesz jót az ízületi keringésnek, a porcállománynak ).

De.

             Mindig a következő testtartásod a lehető legjobb!

A helyes testtartás mindíg valami statikus dolog. A harmónikus mozgás már közelebb áll ahhoz, amiről érdemes beszélni.